"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR."

Lokalny Punkt Informacyjny, zaprasza na …

Serdecznie zapraszamy na BEZPŁATNE spotkanie organizowane przez Lokalny Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Bielsku-Białej.

Czytaj więcej

Wyniki oceny operacji w ramach naboru 1/…

W związku z dokonanym wyborem operacji do dofinansowania w ramach naboru trwającego w okresie od 14 maja 2018 r. do 29 maja 2018 r. tj. nabór nr 1/2018 w zakresie...

Czytaj więcej

Kultura gór "Żywieckiego Raju"…

Na terenie "Żywieckiego Raju", ruszają realizacje projektów grantowych!

Czytaj więcej

Umowy z grantobiorcami podpisane w ramac…

W dniu 6 lipca 2018 r. Zarząd Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” - podpisał pierwsze umowy o powierzenie grantów, na łączną kwotę pomocy 299 986 zł w ramach...

Czytaj więcej

Posiedzenie Rady LGD „Żywiecki Raj” – 10…

Uprzejmie informujemy, iż w dniu 10 lipca 2018 r. tj. wtorek o godz. 14.00 odbędzie się Posiedzenie Rady LGD „Żywiecki Raj” w siedzibie Stowarzyszenia – Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj”...

Czytaj więcej

W minioną niedzielę, 17czerwca, kęcki Rynek zachwycał nie tylko feerią barw strojów Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu ale i smakiem regionalnych potraw. W ramach projektu współpracy „KUCHNIA” - Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją", miał miejsce kolejny z cyklu Festiwal smaku.

Powiat żywiecki tym razem reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin:

Czernichów: KGW Czernichów

Łodygowice: KGW Bierna

Lipowa: KGW Twardorzeczka

Łękawica: KGW Łękawica, Kocierz Rychwałdzki, Kocierz Moszczanicki.

 

Panie wkładając całe serce przygotowały wyśmienite paszteciki drożdżowe, żurek, zupę krem z dyni z wiejskim kurczakiem, ciasto drozdżowe z kruszonką, kołacze, smalec, pasztety, swojskie sery.

Na stoisku LGD Dolina Soły można było wziąść udział w warsztatach lepienia tradycyjnych pierogów, które poprowadziło Koło Gospodyń Wiejskich z Malca. Imprezę poprowadziła Pani Małgorzata Wabik, która prezentowała Koła Gospodyń Wiejskich oraz potrawy przez nich serwowane. Na scenie mozna było obejrzeć Zespoły "Witkowice" oraz "Nowowsianki", a Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Witkowice, dała pokaz prawdziwej wirtuozerii.

 

Kolejne imprezy w ramach projektu KUCHNIA odbędą się:
-09 września 2018 w Budzowie, dożynki powiatowe,
-16 września 2018 w Żywcu, dożynki wojewódzkie.

Oprócz Festiwali smaku, wydany zostanie też Przewodnik kulinarny oraz mapa szlaku kulinarnego promującego obiekty, serwujące regionalne potrawy. Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD „Żywiecki Raj” biorą udział:

-LGD „Podbabiogórze”,

-LGD „Wadoviana”,

-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.


Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji