"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR."

Wyniki oceny operacji w ramach naboru 1/…

W związku z dokonanym wyborem operacji do dofinansowania w ramach naboru trwającego w okresie od 14 maja 2018 r. do 29 maja 2018 r. tj. nabór nr 1/2018 w zakresie...

Czytaj więcej

Umowy z grantobiorcami podpisane w ramac…

W dniu 6 lipca 2018 r. Zarząd Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” - podpisał pierwsze umowy o powierzenie grantów, na łączną kwotę pomocy 299 986 zł w ramach...

Czytaj więcej

Posiedzenie Rady LGD „Żywiecki Raj” – 10…

Uprzejmie informujemy, iż w dniu 10 lipca 2018 r. tj. wtorek o godz. 14.00 odbędzie się Posiedzenie Rady LGD „Żywiecki Raj” w siedzibie Stowarzyszenia – Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj”...

Czytaj więcej

BARDZO WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE NABORU…

Uprzejmie informujemy, iż ze względu na koniec naborów wniosków, który przypada na 29 maja 2018 r. (wtorek) informacje telefoniczne będą udzielane w miarę możliwości i dyspozycyjności pracowników zaangażowanych w przyjmowanie...

Czytaj więcej

Formularz informacji przedstawianych prz…

W związku z licznymi zapytaniami dotyczącymi Formularza informacji przedstawianych przy ubieganiu się o pomoc de minimis (załącznik nr 9 do wniosku w zakresie zakładania działalności gospodarczej/ załącznik nr 10 w...

Czytaj więcej

W minioną niedzielę, 17czerwca, kęcki Rynek zachwycał nie tylko feerią barw strojów Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu ale i smakiem regionalnych potraw. W ramach projektu współpracy „KUCHNIA” - Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją", miał miejsce kolejny z cyklu Festiwal smaku.

Powiat żywiecki tym razem reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin:

Czernichów: KGW Czernichów

Łodygowice: KGW Bierna

Lipowa: KGW Twardorzeczka

Łękawica: KGW Łękawica, Kocierz Rychwałdzki, Kocierz Moszczanicki.

 

Panie wkładając całe serce przygotowały wyśmienite paszteciki drożdżowe, żurek, zupę krem z dyni z wiejskim kurczakiem, ciasto drozdżowe z kruszonką, kołacze, smalec, pasztety, swojskie sery.

Na stoisku LGD Dolina Soły można było wziąść udział w warsztatach lepienia tradycyjnych pierogów, które poprowadziło Koło Gospodyń Wiejskich z Malca. Imprezę poprowadziła Pani Małgorzata Wabik, która prezentowała Koła Gospodyń Wiejskich oraz potrawy przez nich serwowane. Na scenie mozna było obejrzeć Zespoły "Witkowice" oraz "Nowowsianki", a Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Witkowice, dała pokaz prawdziwej wirtuozerii.

 

Kolejne imprezy w ramach projektu KUCHNIA odbędą się:
-09 września 2018 w Budzowie, dożynki powiatowe,
-16 września 2018 w Żywcu, dożynki wojewódzkie.

Oprócz Festiwali smaku, wydany zostanie też Przewodnik kulinarny oraz mapa szlaku kulinarnego promującego obiekty, serwujące regionalne potrawy. Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD „Żywiecki Raj” biorą udział:

-LGD „Podbabiogórze”,

-LGD „Wadoviana”,

-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.


Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji