"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR."

Wizyta studyjna do Krakowa pn. „Dobre pr…

Stowarzyszenie – Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” zaprasza na bezpłatną wizytę studyjną do Krakowa pn. „Dobre praktyki FIRMY-IDEI”, przedsięwzięcie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie...

Czytaj więcej

Marka turystyczna "Żywiecki Raj…

Spotkanie inaugurujące cykl wydarzeń mających na celu stworzenie marki turystycznej "Żywiecki Raj".  

Czytaj więcej

Spotkanie informacyjne na temat wypełnia…

2 października 2018 r. o godz. 16 w Sali Kominkowej Zamku w Łodygowicach miało miejsce spotkanie informacyjne dla osób zainteresowanych wypełnieniem i złożeniem  wniosku o powierzenie grantu.

Czytaj więcej

Spotkanie informacyjne dla pszczelarzy

W dniu dzisiejszym gościliśmy przedstawicieli kół pszczelarskich niemalże z całego powiatu żywieckiego, zrzeszonych w Beskidzkim Związku Pszczelarzy Bartnik. Na spotkaniu omówione zostały możliwości pozyskania dofinansowania w ramach planowanych projektów grantowych...

Czytaj więcej

Uwaga!!! Nowe Granty, spotkanie 2 paździ…

Spotkanie dla podmiotów zainteresowanych realizacją zadań w ramach projektów grantowych

Czytaj więcej

W minioną niedzielę, 17czerwca, kęcki Rynek zachwycał nie tylko feerią barw strojów Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu ale i smakiem regionalnych potraw. W ramach projektu współpracy „KUCHNIA” - Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją", miał miejsce kolejny z cyklu Festiwal smaku.

Powiat żywiecki tym razem reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin:

Czernichów: KGW Czernichów

Łodygowice: KGW Bierna

Lipowa: KGW Twardorzeczka

Łękawica: KGW Łękawica, Kocierz Rychwałdzki, Kocierz Moszczanicki.

 

Panie wkładając całe serce przygotowały wyśmienite paszteciki drożdżowe, żurek, zupę krem z dyni z wiejskim kurczakiem, ciasto drozdżowe z kruszonką, kołacze, smalec, pasztety, swojskie sery.

Na stoisku LGD Dolina Soły można było wziąść udział w warsztatach lepienia tradycyjnych pierogów, które poprowadziło Koło Gospodyń Wiejskich z Malca. Imprezę poprowadziła Pani Małgorzata Wabik, która prezentowała Koła Gospodyń Wiejskich oraz potrawy przez nich serwowane. Na scenie mozna było obejrzeć Zespoły "Witkowice" oraz "Nowowsianki", a Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Witkowice, dała pokaz prawdziwej wirtuozerii.

 

Kolejne imprezy w ramach projektu KUCHNIA odbędą się:
-09 września 2018 w Budzowie, dożynki powiatowe,
-16 września 2018 w Żywcu, dożynki wojewódzkie.

Oprócz Festiwali smaku, wydany zostanie też Przewodnik kulinarny oraz mapa szlaku kulinarnego promującego obiekty, serwujące regionalne potrawy. Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD „Żywiecki Raj” biorą udział:

-LGD „Podbabiogórze”,

-LGD „Wadoviana”,

-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.


Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji