"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji. Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR."

Światowy Dzień Wody w Żywcu

Światowy Dzień Wody w Żywcu - Mieszkańcy Żywiecczyzny wskazują przeciwdziałanie suszy i powodziom jako priorytet

Read more

Nabór na wolne stanowisko pracy

Zachęcamy do składania ofert na stanowisko: SPECJALISTA DS. ANIMACJI PROJEKTÓW

Read more
Drzewa oprószone śniegiem, w tle góry

Warsztat refleksyjny w ramach ewaluacji …

W związku ze zobowiązaniem LGD do przeprowadzania każdego roku ewaluacji wewnętrznej - do monitorowania i ewaluacji realizacji strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność Stowarzyszenie - Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj”...

Read more

UMOWA RAMOWA na wdrażanie Lokalnej Strat…

W dniu 11 stycznia 2024 r. w sali kolumnowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego w Katowicach  odbyło się uroczyste wręczenie podpisanych umów o warunkach i sposobie realizacji Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego...

Read more

W minioną niedzielę, 9 września, w ramach projektu współpracy „KUCHNIA” - Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją", miał miejsce kolejny z cyklu Festiwal Smaku. Tym razem jako impreza towarzysząca Dożynkom Powiatu Suskiego.

Na Boisku LKS Budzów, można było zachwycić się barwnymi strojami Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu, oraz smakiem regionalnych potraw.

 

Powiat żywiecki tym razem reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin:

Gilowice, Ślemień, Jeleśnia, Koszarawa.

 

Panie wkładając całe serce przygotowały wyśmienite potrawy, żurek, bombę witaminową w postaci zupy czosnkowej. Ciasta: drozdżowe z kruszonką, serniki, szarlotkę, rogaliki z konfiturą, sery owcze. Furorę zrobiły nadziewane cebulki oraz panierowana fasolka szpragowa otulona boczkiem.

Można było wziąść również udział w warsztatach lepienia knedli ze sliwkami, które poprowadziło Koło Gospodyń Wiejskich Mioduszyna z terenu LGD Podbabiogórze.

 

Kolejna, ostatnia już, impreza w ramach projektu KUCHNIA odbędzie się:

-16 września 2018 w Żywcu, w ramach Święta Plonów.

Oprócz Festiwali smaku, wydany zostanie też Przewodnik kulinarny oraz mapa szlaku kulinarnego promującego obiekty, serwujące regionalne potrawy. Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD „Żywiecki Raj” biorą udział:

-LGD „Podbabiogórze”,

-LGD „Wadoviana”,

-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.


KALENDARZ DORADZTWA
POLECAMY
ANKIETA

Szanowni Państwo!

Zapraszamy do

wypełnienia ankiety:

Ankieta skierowana do mieszkańców LGD "Żywiecki Raj"

WSPÓŁPRACA

  • zmge
  • logo

KSSE logotyp RGB pl 01

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. Learn more