"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji. Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR."

Konsultacje społeczne dot. zmian w Strat…

Zaktualizowaną Strategię Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność obszaru LGD „Żywiecki Raj” na lata 2016- 2023 poddajemy pod konsultacje społeczne.

Czytaj więcej

Ważna informacja dla Beneficjentów otrzy…

W związku z licznymi pytaniami dotyczącymi zobowiązań Beneficjentów, Minister Rolnictwa u Rozwoju Wsi wystosował pismo z odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania.

Czytaj więcej

Informacja dla Beneficjentów PROW

Dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich MRiRW informuje, iż w związku z ograniczeniami wprowadzonymi z wystąpieniem epidemii wywołanej przez wirusa SARS-CoV-2 w Polsce, beneficjenci poddziałania 19.2 mają możliwość zastosować przepis §...

Czytaj więcej

KORONAWIRUS - funkcjonowanie biura LGD …

Szanowni Państwo‼ W związku z zaistniałym zagrożeniem epidemiologicznym związanym z rozprzestrzenianiem się choroby COVID-19 wywołanej przez koronawirus SARS-Cov-2 oraz zaleceniami o ograniczeniu kontaktów bezpośrednich, zwracamy się z prośbą o załatwianie spraw...

Czytaj więcej

 

6 lipca 2018roku w siedzibie Stowarzyszenia – Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” – podpisane zostały umowy o powierzenie grantów, na łączną kwotę pomocy 299 986 zł w ramach projektu grantowego Kultura gór „Żywieckiego Raju”.

Przedstawiamy opis zrealizowanych zadań z poszczególnych projektów grantowych.

Zachowanie i kultywowanie dziedzictwa kulturowego Żywiecczyzny poprzez promocję tradycyjnej kuchni Żywieckiej

Miejsce wydarzenia: lipiec/sierpień/wrzesień/październik/listopad 2018 rok, Mini Gastro Jadłodajnia, Żywiec, Siedziba BINOC Łodygowice ul. Nad Żylicą

Organizator: Beskidzki Instytut Nauk o Człowieku

Zakładane działania: przeprowadzenie wykładów i zajęć warsztatowych na temat szeroko rozumianej tradycji kulinarnej, zachowanie i kultywowanie dziedzictwa Żywiecczyzny.

 

Zadanie dotyczyło promocji tradycyjnej kuchni poprzez przeprowadzenie wykładów i praktycznych zajęć w kuchni. Zajęcia podzielone są na bloki tematyczne: mąka, kasze, rośliny, mleko, grzyby, owoce, dziczyzna, mięso zwierząt rzeźnych. Spotkania obejmowały wykład, tj 10 dwugodzinnych spotkań w siedzibie Instytutu w Łodygowicach ul. Nad Żylicą 2, (teoretyczne wprowadzenie do tematu, przeprowadzone przez wykwalifikowanego prowadzącego). Część praktyczna, 10 czterogodzinnych warsztatów, miała miejsce w wynajętej kuchni obiektu "Mini Gastro Jadłodajnia" znajdującego się w Żywcu na ul. Fabrycznej.

W projekcie uczestniczyło 25 osób powyżej 50 roku życia oraz osoby niepełnosprawne z Żywiecczyzny. W czasie wykładów i warsztatów propagowane były dania regionalne typowe dla regionu. Podczas zajęć teoretycznych oprócz wiadomości stricte kulinarnych, uczestnicy poznali też tajniki upraw warzyw i ziół  oraz przyprawy.

W czasie warsztatów zostały przygotowane między innymi: zupy kwaśnica na świńskim ryju oraz żeberkach, miętówka, kwakowa, wodzionka, barani rosół. Dania główne to: placki ziemniaczane, prażuchy, jagnięcina, baranina.

 BINOC 1

BINOC 2

BINOC 4

 

 

Projekt grantowy "Kultura gór Żywieckiego Raju" realizowany jest w ramach poddziałania

19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w

ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego

Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

 

Plakat informujący o realizacji operacji

 

 

KALENDARZ DORADZTWA
POLECAMY
ANKIETA

Szanowni Państwo!

Zapraszamy do

wypełnienia ankiety:

Ankieta skierowana do mieszkańców LGD "Żywiecki Raj"

WSPÓŁPRACA

  • zmge
  • logo
Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji