"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR."

Wyniki oceny operacji w ramach naboru 1/…

W związku z dokonanym wyborem operacji do dofinansowania w ramach naboru trwającego w okresie od 14 maja 2018 r. do 29 maja 2018 r. tj. nabór nr 1/2018 w zakresie...

Czytaj więcej

Umowy z grantobiorcami podpisane w ramac…

W dniu 6 lipca 2018 r. Zarząd Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” - podpisał pierwsze umowy o powierzenie grantów, na łączną kwotę pomocy 299 986 zł w ramach...

Czytaj więcej

Posiedzenie Rady LGD „Żywiecki Raj” – 10…

Uprzejmie informujemy, iż w dniu 10 lipca 2018 r. tj. wtorek o godz. 14.00 odbędzie się Posiedzenie Rady LGD „Żywiecki Raj” w siedzibie Stowarzyszenia – Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj”...

Czytaj więcej

BARDZO WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE NABORU…

Uprzejmie informujemy, iż ze względu na koniec naborów wniosków, który przypada na 29 maja 2018 r. (wtorek) informacje telefoniczne będą udzielane w miarę możliwości i dyspozycyjności pracowników zaangażowanych w przyjmowanie...

Czytaj więcej

Formularz informacji przedstawianych prz…

W związku z licznymi zapytaniami dotyczącymi Formularza informacji przedstawianych przy ubieganiu się o pomoc de minimis (załącznik nr 9 do wniosku w zakresie zakładania działalności gospodarczej/ załącznik nr 10 w...

Czytaj więcej

W ubiegłą sobotę, tj 19 maja, w Wadowicach miał miejsce pierwszy Festiwal Smaku.  Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD "Żywiecki Raj" biorą udział:

-LGD „Podbabiogórze”,

-LGD „Wadoviana”,

-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.

Nasz region na wyjeździe reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin:

Rajcza - KGW Sól

Ujsoły - KGW Złatna

Milówka - KGW z Milówki oraz Kamesznicy.

Bardzo dziękujemy Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich, które pomimo tego, iż mają pełne ręce roboty całą duszą zaangażowały się w projekt współpracy KUCHNIA. Panie od wczesnych godzin porannych przygotowywały dania, by odwiedzający nasze stoisko mogli spróbować lokalnych specjałów: prażuchów z maślanką oraz boczkiem, zupy szczawiowej z wiejskimi jajami, past twarogowych we wszelakim wydaniu oraz swojskiego smalcu. Na deser natomiast serwowano pierniczki z pieprzem. A to, że przygotowane potrawy były wyborne potwierdzali licznie ustawiający się przy naszym stoisku amatorzy swojskiej, tradycyjnej kuchni.

Na stoiskach naszych sąsiadów można było spróbować: zupy z soczewicy, placków razowych z serem, naleśników z tradycyjnym farszem, bigosu, barszczu czerwonego na zakwasie, koktajlu zdrowia, pierogów, przeróżnych smarowideł, żurku stryszawskiego, pstrąga po zawojsku, pierogów z kaszą gryczaną, kulasa, drożdżówek, placków pieczonych na blasze, ogórków kiszonych po zembrzycku.

Na stoisku LGD „Wadoviana” imprezie towarzyszyły warsztaty tradycyjnego ubijania masła.

Dziękujemy raz jeszcze Paniom z Kół Gospodyń, współpracującym LGD, odwiedzającym i do zobaczenia 17 czerwca na kolejnym Festiwalu Smaku.

 

Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji