"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR."

Lokalny Punkt Informacyjny, zaprasza na …

Serdecznie zapraszamy na BEZPŁATNE spotkanie organizowane przez Lokalny Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Bielsku-Białej.

Czytaj więcej

Wyniki oceny operacji w ramach naboru 1/…

W związku z dokonanym wyborem operacji do dofinansowania w ramach naboru trwającego w okresie od 14 maja 2018 r. do 29 maja 2018 r. tj. nabór nr 1/2018 w zakresie...

Czytaj więcej

Kultura gór "Żywieckiego Raju"…

Na terenie "Żywieckiego Raju", ruszają realizacje projektów grantowych!

Czytaj więcej

Umowy z grantobiorcami podpisane w ramac…

W dniu 6 lipca 2018 r. Zarząd Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” - podpisał pierwsze umowy o powierzenie grantów, na łączną kwotę pomocy 299 986 zł w ramach...

Czytaj więcej

Posiedzenie Rady LGD „Żywiecki Raj” – 10…

Uprzejmie informujemy, iż w dniu 10 lipca 2018 r. tj. wtorek o godz. 14.00 odbędzie się Posiedzenie Rady LGD „Żywiecki Raj” w siedzibie Stowarzyszenia – Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj”...

Czytaj więcej

W ubiegłą sobotę, tj 19 maja, w Wadowicach miał miejsce pierwszy Festiwal Smaku.  Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD "Żywiecki Raj" biorą udział:

-LGD „Podbabiogórze”,

-LGD „Wadoviana”,

-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.

Nasz region na wyjeździe reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin:

Rajcza - KGW Sól

Ujsoły - KGW Złatna

Milówka - KGW z Milówki oraz Kamesznicy.

Bardzo dziękujemy Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich, które pomimo tego, iż mają pełne ręce roboty całą duszą zaangażowały się w projekt współpracy KUCHNIA. Panie od wczesnych godzin porannych przygotowywały dania, by odwiedzający nasze stoisko mogli spróbować lokalnych specjałów: prażuchów z maślanką oraz boczkiem, zupy szczawiowej z wiejskimi jajami, past twarogowych we wszelakim wydaniu oraz swojskiego smalcu. Na deser natomiast serwowano pierniczki z pieprzem. A to, że przygotowane potrawy były wyborne potwierdzali licznie ustawiający się przy naszym stoisku amatorzy swojskiej, tradycyjnej kuchni.

Na stoiskach naszych sąsiadów można było spróbować: zupy z soczewicy, placków razowych z serem, naleśników z tradycyjnym farszem, bigosu, barszczu czerwonego na zakwasie, koktajlu zdrowia, pierogów, przeróżnych smarowideł, żurku stryszawskiego, pstrąga po zawojsku, pierogów z kaszą gryczaną, kulasa, drożdżówek, placków pieczonych na blasze, ogórków kiszonych po zembrzycku.

Na stoisku LGD „Wadoviana” imprezie towarzyszyły warsztaty tradycyjnego ubijania masła.

Dziękujemy raz jeszcze Paniom z Kół Gospodyń, współpracującym LGD, odwiedzającym i do zobaczenia 17 czerwca na kolejnym Festiwalu Smaku.

 

Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji