"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR."

BEE FRIENDS/Przyjaciele pszczół

BEE FRIENDS/Przyjaciele pszczół - projekt współpracy rozpoczęty

Czytaj więcej

Posiedzenie Rady LGD "Żywiecki Raj…

Zaproszenie na posiedzenie Rady LGD "Żywiecki Raj", 7 grudnia 2018 r. tj. piątek o godz. 13.00, dotyczące wyboru wniosków o powierzenie grantu w ramach naborów: Turystyka Dziedzictwa „Żywieckiego Raju” nr 5/2018/G...

Czytaj więcej

Podsumowanie wizyty studyjnej w dniach 1…

Wymiana doświadczeń, wzrost wiedzy oraz inspiracje do dalszego działania to najcenniejsze efekty wizyty studyjnej pn. „Dobre praktyki FIRMY-IDEI” organizowanej przez Fundację Gospodarki i Administracji Publicznej w Krakowie na zlecenie LGD...

Czytaj więcej

Wizyta studyjna do Krakowa pn. „Dobre pr…

Stowarzyszenie – Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” zaprasza na bezpłatną wizytę studyjną do Krakowa pn. „Dobre praktyki FIRMY-IDEI”, przedsięwzięcie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie...

Czytaj więcej

Marka turystyczna "Żywiecki Raj…

Spotkanie inaugurujące cykl wydarzeń mających na celu stworzenie marki turystycznej "Żywiecki Raj".  

Czytaj więcej

W ubiegłą sobotę, tj 19 maja, w Wadowicach miał miejsce pierwszy Festiwal Smaku.  Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD "Żywiecki Raj" biorą udział:

-LGD „Podbabiogórze”,

-LGD „Wadoviana”,

-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.

Nasz region na wyjeździe reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin:

Rajcza - KGW Sól

Ujsoły - KGW Złatna

Milówka - KGW z Milówki oraz Kamesznicy.

Bardzo dziękujemy Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich, które pomimo tego, iż mają pełne ręce roboty całą duszą zaangażowały się w projekt współpracy KUCHNIA. Panie od wczesnych godzin porannych przygotowywały dania, by odwiedzający nasze stoisko mogli spróbować lokalnych specjałów: prażuchów z maślanką oraz boczkiem, zupy szczawiowej z wiejskimi jajami, past twarogowych we wszelakim wydaniu oraz swojskiego smalcu. Na deser natomiast serwowano pierniczki z pieprzem. A to, że przygotowane potrawy były wyborne potwierdzali licznie ustawiający się przy naszym stoisku amatorzy swojskiej, tradycyjnej kuchni.

Na stoiskach naszych sąsiadów można było spróbować: zupy z soczewicy, placków razowych z serem, naleśników z tradycyjnym farszem, bigosu, barszczu czerwonego na zakwasie, koktajlu zdrowia, pierogów, przeróżnych smarowideł, żurku stryszawskiego, pstrąga po zawojsku, pierogów z kaszą gryczaną, kulasa, drożdżówek, placków pieczonych na blasze, ogórków kiszonych po zembrzycku.

Na stoisku LGD „Wadoviana” imprezie towarzyszyły warsztaty tradycyjnego ubijania masła.

Dziękujemy raz jeszcze Paniom z Kół Gospodyń, współpracującym LGD, odwiedzającym i do zobaczenia 17 czerwca na kolejnym Festiwalu Smaku.

 

Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji