"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji. Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR."

Światowy Dzień Wody w Żywcu

Światowy Dzień Wody w Żywcu - Mieszkańcy Żywiecczyzny wskazują przeciwdziałanie suszy i powodziom jako priorytet

Read more

Nabór na wolne stanowisko pracy

Zachęcamy do składania ofert na stanowisko: SPECJALISTA DS. ANIMACJI PROJEKTÓW

Read more
Drzewa oprószone śniegiem, w tle góry

Warsztat refleksyjny w ramach ewaluacji …

W związku ze zobowiązaniem LGD do przeprowadzania każdego roku ewaluacji wewnętrznej - do monitorowania i ewaluacji realizacji strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność Stowarzyszenie - Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj”...

Read more

UMOWA RAMOWA na wdrażanie Lokalnej Strat…

W dniu 11 stycznia 2024 r. w sali kolumnowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego w Katowicach  odbyło się uroczyste wręczenie podpisanych umów o warunkach i sposobie realizacji Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego...

Read more

W Amfiteatrze pod Grojcem, w dniu 17 sierpnia 2019 r. odbyły się Dni Powiatu Żywieckiego, zorganizowane przez Starostwo Powiatowe w Żywcu. Wydarzenie tradycyjnie miało biesiadny charakter. Jak co roku zorganizowano Przegląd Potraw Regionalnych czyli „Próbowacke Jodła Beskidzkiego”, który propaguje dania regionalne typowe dla Żywiecczyzny. Podczas przeglądu Koła Gospodyń Wiejskich ze wszystkich gmin powiatu zaprezentowały różne regionalne potrawy, napoje ziołowe, nalewki oraz ciasta, które już dzisiaj zniknęły z naszych codziennych jadłospisów a publiczność mogła degustować przygotowane przez nie specjały. Przy tej okazji LGD „Żywiecki Raj” podziękowało Kołom Gospodyń Wiejskich za udział w projekcie współpracy pn. „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją” – KUCHNIA w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Każde KGW otrzymało pamiątkową paterę i przewodnik kulinarny zawierający również mapę pn. „Kulinarne Smaki Czterech Krain” wraz z przepisami kulinarnymi.

W ramach tego projektu powstała baza Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Żywiecczyzny – zapraszamy do odwiedzin: Baza Kół Gospodwyń Wiejskich z Powiatu Żywieckiego

Swoje wyroby prezentowali pszczelarze w ramach „Święta miodu” - cykliczna impreza, mająca na celu promować pszczelarstwo i produkty pszczele w żywieniu i leczeniu, a wśród żywieckich pszczelarzy swoje stoisko miał „Żywiecki Raj”. Podczas Dni Powiatu Żywieckiego "Żywiecki Raj" promował lokalne produkty i atrakcje turystyczne. W trakcie oficjalnej części uroczystości tytułem „Zasłużony dla Powiatu Żywieckiego” uhonorowany został trener biathlonistów Stanisław Kępka, twórca pierwszej sekcji biathlonu na Podbeskidziu w latach 1980-2004. Na scenie wystąpiła Orkiestra Dęta OSP Międzybrodzie Bialskie, uczestnicy Powiatowych Warsztatów Wokalnych, Chór Gospel God'sway Łękawica. Nie zabrakło muzyki regionalnej prezentowanej przez m.in.  Zespół Regionalny Grojcowianie, Regionalny Zespół Pieśni i Tańca Lipowianie, kapelę PoPieronie ale też znanych na całym świecie przebojów Beatlesów w wykonaniu zespołu The Postman. Dla najmłodszych czekały dwie strefy zabaw, a przybyli mieszkańcy mogli skosztować przysmaków ze wszystkich Gmin Powiatu Żywieckiego.

Podczas Dni Powiatu Żywieckiego Minister Rodziny Pracy i Polityki Społecznej Bożena Borys-Szopa wraz z Wiceministrem Stanisław Szwed - Wiceminister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Wicemarszałkiem Województwa Śląskiego Beata Białowąs, Starostą Żywieckim Andrzej Kalata oraz Przewodniczącym Rady Powiatu Wiesław Sypta wręczyli dyplomy i nagrody w ramach naszego konkursu na najlepszą potrawę regionalną „Żywieckiego Raju” – „Kulinarne powroty – smaki czterech regionów”.
W Konkursie brały udział wyłącznie potrawy serwowane w obiektach gastronomicznych zgłoszonych do projektu współpracy pt. „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją” – KUCHNIA. Nagrodzeni laureaci w ramach naszego konkursu znajdują się na szlaku kulinarnym pod nazwą „Kulinarne Dziedzictwo Kulturowe”. Szlak łączy lokalnych przedsiębiorców promujących i proponujących w menu potrawy stricte regionalne. Laureaci naszego konkursu:

▶️W kategorii Zupa:
I miejsce: Karczma Swojskie Klimaty: zupa grzybowa z ziemniakami
II miejsce: Twoja Kolejka: kapuśniak
III miejsce: Hotel Tycjan: kwaśnica

▶️W kategorii Drugie danie:
I miejsce: Hotel Zimnik: pierś z kaczki z bacankami i kapustą modrą
II miejsce: Gościniec Rajec: gołka z konfiturą podawana z bułeczką z pieca chlebowego
III miejsce: Melaxa - Pensjonat: polędwiczka wieprzowa w tarciźnie z aromatycznym sosem z leśnych grzybów

▶️W kategorii Ciasto/deser:
I miejsce: Schronisko na Hali Boraczej: jagodzianki
II miejsce: Piekarnia Cukiernia Czernichów: kołacz czernichowski makowo-serowy
III miejsce: Cukiernia Szarlotka: babeczka krucha z owocami.

Wszystkim laureatom gratulujemy a pozostałym uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie!

FOT 8832 FOT 8835

FOT 8852

FOT 8448 FOT 8409

Dziękujemy za profesjonalne  zdjęcia - fot. M.Goliszewski zatrzymanechwile.pl

received 1870796166357033

 received 2207409736216686

 

received 2445323949124660 received 2509958845710443 received 363035727702160


  received 1310216799157066 IMG 20190817 173156
received 492763841291166IMG 20190817 165908 IMG 20190817 165818




KALENDARZ DORADZTWA
POLECAMY
ANKIETA

Szanowni Państwo!

Zapraszamy do

wypełnienia ankiety:

Ankieta skierowana do mieszkańców LGD "Żywiecki Raj"

WSPÓŁPRACA

  • zmge
  • logo

KSSE logotyp RGB pl 01

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. Learn more