16 września 2018 r. w Amfiteatrze „Pod Grojcem” w Żywcu, pod patronatem Wojewody Śląskiego Jarosława Wieczorka, odbyło się Święto Plonów, w ramach którego miał miejsce, 4 ostatni, Festiwal Smaku. Festiwale zostały przeprowadzone w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA. Podczas Święta Plonów odbył się również Powiatowy Przegląd Potraw Regionalnych pn. „Próbowacka Jodła Beskidzkiego” oraz Święto Miodu.
Tradycyjnie, jak na każdym Festiwalu Smaku, miały miejsce degustacje potraw regionalnych z terenu Powiatu Żywieckiego oraz Partnerów projektu współpracy KUCHNIA, tj Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Podbabiogórze", Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Dolina Soły" oraz Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Wadoviana".
Święto Plonów rozpoczęła Msza święta dziękczynna za tegoroczne zbiory, której przewodniczył Jego Ekscelencja ksiądz Biskup Senior Tadeusz Rakoczy. Oprawę muzyczną Mszy świętej zapewniła Miejska Orkiestra Dęta Miasta Żywca oraz Zespół Regionalny „MAGURZANIE” z Łodygowic.
Po Mszy rozstrzygnięte zostały konkursy:
- wieńców dożynkowych,
- Potraw Regionalnych pn. „Próbowacka Jodła Beskidzkiego” oraz
- Pasieka Roku 2018. Wyniki Konkursów znajdują się na stronie internetowej Starostwa Powiatowego w Żywcu.
Stowarzyszenie - Lokalna Grupa Działania "Żywiecki Raj" wraz z partnerami projektu współpracy KUCHNIA, dziękują
Starostwu Powiatowemu za możliwość przeprowadzenia Festiwalu Smaku w ramach Święta Plonów.